Czekoldowa babka drożdżowa z bakaliami
Puszysta babka drożdżowa z dodatkiem kakao, suszonej żurawiny, rodzynek i orzechów włoskich.
Składniki:
500 g mąki pszennej
7 żółtek
¾ szklanki cukru trzcinowego, można dać zwykłego
2 kopiaste łyżki kakao
60 g świeżych drożdży
100 g masła
1 ½ szklanki mleka
szczypta soli
garść orzechów włoskich
garść żurawiny
garść rodzynek
Dodatkowo:
¾ szklanki cukru pudru
2-3 łyżki gorącej wody
żurawina do posypania na wierzch
Wykonanie:
Do małej miseczki rozkruszamy drożdże, wsypujemy 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki, zalewamy ciepłym mlekiem (ok. 1/3 szklanki). Składniki mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę ze szczyptą soli i kakao przesiewamy do większego naczynia, mieszamy, dodajemy żółtka. Odstawiamy. W garnku podgrzewamy mleko z masłem i cukrem. Do miski z mąką przelewamy ciepłe mleko (nie gorące!), dodajemy zaczyn drożdżowy i łączymy wszystkie składniki wyrabiając ciasto za pomocą drewnianej łyżki lub z użyciem miksera z hakiem do wyrabiania ciasta. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).
Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy na babkę (ja użyłam silikonowej, jeżeli używacie zwykłej formy należy ją nasmarować masłem). Następnie ponownie odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok. 1/2 godzinę. Babkę pieczemy w temperaturze 180 st. C ok. 40 minut. Po upieczeniu odstawiamy na kilka minut, aby lekko przestygła, a następnie wyjmujemy z formy. Babkę lukrujemy i posypujemy żurawiną.
Smacznego!
Dodaj komentarz