Czekoldowa babka drożdżowa z bakaliami

Puszysta babka drożdżowa z dodatkiem kakao, suszonej żurawiny, rodzynek i orzechów włoskich.

babka czekoladowa drożdżowa (4) babka czekoladowa drożdżowa (1) babka czekoladowa drożdżowa (38)

Składniki:

500 g mąki pszennej

7 żółtek

¾ szklanki cukru trzcinowego, można dać zwykłego

2 kopiaste łyżki kakao

60 g świeżych drożdży

100 g masła

1 ½ szklanki mleka

szczypta soli

garść orzechów włoskich

garść żurawiny

garść rodzynek

Dodatkowo:

¾ szklanki cukru pudru

2-3 łyżki gorącej wody

żurawina do posypania na wierzch

Wykonanie:

Do małej miseczki rozkruszamy drożdże, wsypujemy 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki, zalewamy ciepłym mlekiem (ok. 1/3 szklanki). Składniki mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

Mąkę ze szczyptą soli i kakao przesiewamy do większego naczynia, mieszamy, dodajemy żółtka. Odstawiamy. W garnku podgrzewamy mleko z masłem i cukrem. Do miski z mąką przelewamy ciepłe mleko (nie gorące!), dodajemy zaczyn drożdżowy i łączymy wszystkie składniki wyrabiając ciasto za pomocą drewnianej łyżki lub z użyciem miksera z hakiem  do wyrabiania ciasta. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).

Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy na babkę (ja użyłam silikonowej, jeżeli używacie zwykłej formy należy ją nasmarować masłem). Następnie ponownie odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok. 1/2 godzinę. Babkę pieczemy w temperaturze 180 st. C ok. 40 minut. Po upieczeniu odstawiamy na kilka minut, aby lekko przestygła, a następnie wyjmujemy z formy. Babkę lukrujemy i posypujemy żurawiną.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa