Drożdżowe składańce (do odrywania)
Słodkie, pachnące cynamonem … drożdżowe składańce, do odrywania. Pieczone w formie na muffiny. Najlepsze jeszcze ciepłe! Polecam do filiżanki herbaty, zwłaszcza w takie jak dziś pochmurne, jesienne popołudnie.
Składniki na 12 sztuk:
400 g mąki pszennej
200 g mleka
40 g oleju rzepakowego
50 g świeżych drożdży
70 g cukru
1 jajko
Dodatkowo:
50 g masła
5 łyżek cukru trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
Do małej miseczki rozkruszamy drożdże, wsypujemy 1 łyżeczkę cukru i trochę mąki, zalewamy ciepłym mlekiem (ok. 1/4 szklanki). Składniki mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę ze szczyptą soli przesiewamy do większego naczynia, dodajemy jajko. W garnku podgrzewamy mleko z olejem i cukrem. Do miski z mąką dodajemy zaczyn drożdżowe oraz cieple mleko z olejem i cukrem. Łączymy wszystkie składniki za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto, wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).
W małym rondlu rozpuszczamy masło z cukrem i cynamonem.
Piekarnik nastawiamy na 190 st. C.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe pozbawiamy powietrza (uderzając w nie pięścią). Ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i chwilę wyrabiamy. Następnie dzielimy na dwie części, każdą rozwałkowujemy na prostokąt o grubość ok 0,5 cm. Ciasto smarujemy na całej powierzchni rozpuszczonym masłem z cukrem i cynamonem. Następnie płat ciasta przecinamy na 3 prostokąty, nakładamy je na siebie i składamy. Tak złożone ciasto tniemy na sześć kawałków i układamy w wysmarowanej masłem formie na muffiny. Z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo. Drożdżowe składańce wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 25 minut, do czasu aż się ładnie zarumienią.
Smacznego!
Dodaj komentarz