Drożdżowe zawijańce z dżemem porzeczkowym
Ciasto drożdżowe to jedno z najczęściej pieczonych ciast w moim domu, zarówno ja jak i moi domownicy za nim przepadamy 🙂 … tym razem w formie zawijańców nadziewanych dżemem porzeczkowym.
Składniki na 24 -26 sztuk:
600 g mąki pszennej + mąka do podsypania
7 g drożdży instant
6 łyżek cukru
1 ½ szklanki mleka
100 g masła
1 jajko
szczypta soli
¾ szklanki dżemu z czarnej porzeczki
Składniki na lukier:
1 szklanka cukru pudru
ok. 2 łyżek wody
Wykonanie:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, drożdże i sól. W rondlu podgrzewamy mleko z masłem. Jajko roztrzepujemy w małej miseczce za pomocą rózgi kuchennej. Do miski z mąką, cukrem i drożdżami wlewamy jajko i ciepłe mleko z masłem. Składniki wyrabiamy za pomocą drewnianej łyżki lub miksera z końcówką haka do czasu aż stanie się gładkie i elastyczne. Przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy do wyrośnięci w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Piekarnik nastawiamy na 180 st. C (funkcja termoobiegiem). Dwie duże blach wykładamy papierem do pieczenia.Odstawiamy.
Stolnice posypujemy mąką, wykładamy połowę ciasta, delikatnie wyrabiamy podsypując mąką, a następnie rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 40×30 cm i grubości ok.7 mm. Rozwałkowane ciasto smarujemy połową dżemu porzeczkowego i zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Następnie ostrym nożem tniemy na ok. 4 cm kawałki, układając rozcięciem do góry, na blasze w sporych odstępach. Z drugą częścią ciasta postępujemy w podobny sposób. Bułeczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. C na ok. 15 -20 minut (do czasu, aż się ładnie zarumienią). Po wyjęciu z piekarnika drożdżówki polewamy lukrem.
Smacznego!
Wyglądają pysznie! Świetne do podania na stole dla gości 😀