Drożdżowy zawijaniec z rodzynkami

Puszyste ciasto drożdżowe o rozpływającmy się w ustach słodko-maślany smaku z dużą ilością przecudnie słodkich rodzynek.

IMGP3144

IMGP3161 (2)

(Inspiracja – Feeria Smaków z małymi modyfikacjami)

Składniki:

375 g mąki

2 jajka

150 ml mleka

½  łyżeczki soli

50 g masła

50 g cukru pudru

8 g suchych drożdży

Dodatkowo:

150 g rodzynek sułtanek

50 g masła

3/4 szklanki cukru pudru

Wykonanie:

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, drożdże i sól. W rondlu podgrzewamy mleko z masłem. Jajka roztrzepujemy w małej miseczce za pomocą rózgi kuchennej. Do naczynia z mąką, cukrem i drożdżami wlewamy jajka i ciepłe mleko z masłem. Składniki wyrabiamy za pomocą drewnianej łyżki, przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy do wyrośnięci w ciepłe miejsce na jakieś 60-120 min.

Szykujemy  okrągłą formę (średnicy 24 cm), spód formy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem.

W małym rondlu rozpuszczamy masło z cukrem pudrem.

Wyrośnięte ciasto (powinno podwoić swoją objętość) wykładamy na stolnicę i dzielimy na dwie nierówne części. Mniejszą część podsypujemy w razie potrzeby mąką i rozwałkowujemy na okrąg średnicy 24 cm. Przekładamy na spód formy. Pozostała część ciast wyrabiamy podsypując lekko mąką, rozwałkowujemy na duży prostokąt. Ciasto smarujemy rozpuszczony masłem z cukrem pudrem, posypujemy rodzynkami. Delikatnie zawijamy wzdłuż dłuższego boku, tniemy na 9 części i układamy na blaszce. Ciasto odstawiamy na 15 minut  aby lekko się napuszyło. Drożdżowego zawijańca pieczemy ok. 30 min. w temperaturze 180 st. C.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa