Dynia pieczona z rozmarynem
Kawałki dyni olbrzymiej posmarowane oliwą z oliwek, posypane kolorowym pieprzem, pieczone z aromatycznym rozmarynem i świeżą żurawiną. Pyszny dodatek do sałatek i dań głównych.
Składniki:
¼ dyni olbrzymiej
oliwa z oliwek extra vergine
pieprz kolorowy, świeżo mielony
garść świeżej żurawiny
kilka gałązek rozmarynu
Wykonanie:
Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Odstawiamy.
Dynię kroimy na kawałki ok. 2-3 cm grubości, obieramy ze skórki. Rozkładamy na blasze. Każdy kawałek dyni smarujemy oliwą i posypujemy pieprzem. Rozkładamy gałązki rozmarynu. Dynię pieczemy w 200 st. C (z termoobiegiem) przez ok. 20 minut. Na ok. 5 minut przed końcem otwieramy piekarnik i rozsypujemy żurawinę.
Tak upieczona dynia świetnie smakuje sama lub jako dodatek do sałatek albo dań głównych.
Smacznego!
Dodaj komentarz