Dynia pieczona z rozmarynem

Kawałki dyni olbrzymiej posmarowane oliwą z oliwek, posypane kolorowym pieprzem, pieczone z aromatycznym rozmarynem i świeżą żurawiną.  Pyszny dodatek do sałatek i dań głównych.

dynia pieczona (2) dynia pieczona (3)

 Składniki:

¼ dyni olbrzymiej

oliwa z oliwek extra vergine

pieprz kolorowy, świeżo mielony

garść świeżej żurawiny

kilka gałązek rozmarynu

Wykonanie:

Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Odstawiamy.

Dynię kroimy na kawałki ok. 2-3 cm grubości, obieramy ze skórki. Rozkładamy na blasze. Każdy kawałek dyni smarujemy oliwą i posypujemy pieprzem. Rozkładamy gałązki rozmarynu. Dynię pieczemy w 200 st. C (z termoobiegiem) przez ok. 20 minut. Na ok. 5 minut przed końcem otwieramy piekarnik i rozsypujemy żurawinę.

Tak upieczona dynia świetnie smakuje sama lub jako dodatek do sałatek albo dań głównych.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa