Dyniowa krajanka
Jesienna krajanka dyniowa, w smaku przypominająca nieco piernik, ale miękka i bardziej puszysta. Pachnąca cynamonem i pomarańczą, w smaku delikatnie wyczuwalna ostrość kardamonu i imbiru. Polecam koniecznie z lukrową polewą z dodatkiem skórki pomarańczowej.
Składniki:
700 g mąki pszennej
450 ml golden syropu ( można zastąpić płynnym miodem)
1 ½ szklanki puree z dyni, przepis znajdziecie tutaj
100 g masła
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
1 łyżeczka imbiru
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
100 g orzechów (migdały lub orzechy włoskie)
70 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Lukier:
2 szklanki cukru pudru
4 -5 łyżek gorącej wody
30 g skórki pomarańczowej
Wykonanie:
W rondlu podgrzewamy golden syrop z masłem, do czasu, aż masło się rozpuści, odstawiamy do przestygnięcia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cynamon, kardamon, imbir oraz sodę. Mieszamy. Orzechy siekamy na małe kawałki. Do miski z mąką dodajemy orzechy, kandyzowaną skórkę z pomarańczy oraz wlewamy miód z cukrem i mus z dyni. Całość miksujemy (końcówkami do wyrabiania ciasta) na jednolitą masę (ciasto będzie gęste i klejące). Dużą blachę, o wymiarach 35×35 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Masę rozkładamy na grubość ok. 1,5 cm pomagając sobie rękoma oprószonymi mąką. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok.35 min. Jeszcze ciepłe ciasto lukrujemy i kroimy w kostkę. Ciastka przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Lukrowa polewa
Do cukru pudru wlewamy wodę i energicznie mieszamy do uzyskania gładkiej jednolitej masy. Dodajemy skórkę pomarańczową i ponownie mieszamy. Lukier powinien być dość gęsty, w razie potrzeby dosypujemy cukru pudru lub dolewamy odrobinę wody.
Smacznego!
Wygląda pysznie 🙂 Poproszę kawałeczek 😉
Ciasto, wygląda bardzo smakowicie ,musi być pyszne
Pozdrawiam
cudowna ta krajanka i z chęcią bym Ci ja podkradła 🙂