Dyniowa latte (Pumpkin Spice Latte)
Smaki jesieni zawarte w szklance aromatycznej kawy latte. Polecam 🙂
Składniki:
podwójne espresso
150 ml mleka
3 łyżeczki gęstego syropu dyniowego
Opcjonalnie:
bita śmietana do dekoracji
cynamon do posypania
Składniki na syrop dyniowy:
½ szklanki musu z pieczonej dyni
¾ szklanki wody
¾ szklanki cukru trzcinowego
½ łyżeczki kardamonu
½ łyżeczki cynamonu
1 kora cynamonu
½ gałki muszkatołowej (startej na tarce)
ziarenka z ½ laski wanilii
Wykonanie syrop dyniowy:
Kawałek dyni (użyłam dyni olbrzymiej) obieramy ze skórki i pozbawiamy nasion. Rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C przez 20 minut. Upieczoną dynie blendujemy na gładki mus. Pozostały mus, który nie wykorzystamy do przygotowania syropu, możemy zamrozić.
Do rondla z grubym dnem wysypujemy cukier i wlewamy wodę. Zagotowujemy, nie mieszając tylko lekko potrząsając garnkiem. Gdy cukier zacznie się karmelizować, robić lekko brązowy, rondel zestawiamy z palnika i ostrożnie dodajemy pozostałe składniki (uwaga mieszanina będzie się gwałtownie pienić!). Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Gdy syrop przestygnie wyciągamy korę cynamon u oraz laskę wanilii. Syrop przecieramy przez sito i przekładamy do małego słoiczka, przechowujemy w lodówce.
Do przepisu, zamiast karmelizować cukier możecie dodać ½ szklanki golden syropu, przepis znajdziecie tutaj.
Przygotowanie kawa:
Na dno wysokiej szklanki przekładamy/wlewamy 3 łyżeczki syropu dyniowego. Odstawiamy. Mleko spieniamy za pomocą dyszy przy ekspresie (można też użyć spieniacza do mleka, mleko musi być wówczas podgrzane). Spienione mleko pomału przelewamy do szklanki z syropem. Następnie zaparzamy kawę i wlewamy pomału do mleka, dzięki temu w szklance pojawią się warstwy: syrop dyniowy, mleko, kawa i pianka z mleka. Kawę możemy jeszcze udekorować bita śmietaną i posypać szczyptą cynamonu. Przed wypiciem kawę mieszamy.
Smacznego!
Latte…
Zaskoczona jestem nie piłam takiego 😉