Eton Mess z likierem waniliowym

Eton Mess , czyli deser z truskawek, bitej śmietany i pokruszonych bez … klasyka angielska u mnie z dodatkiem likieru waniliowego. Niebo w gębie :).
truskawi z bitą śmietaną i bezami (38)

Składniki na 3 porcje:

300 g truskawek

250 ml śmietany kremówki

2 łyżki cukru pudru

10 bez

70 ml likieru waniliowego, użyłam marki Dalkowski

Wykonanie:

Truskawki myjemy pod bieżącą wodą, obieramy z szypułek i osuszamy na papierowym ręczniku. Truskawki kroimy na ćwiartki. Odstawiamy.

Do wysokiego naczynia przelewamy dobrze schłodzoną śmietanę, miksujemy do uzyskania sztywnej piany. Gdy śmietana się ładnie ubije dodajemy cukier puder. Łączymy wszystkie składniki dokładnie, ale nie miksujemy zbyt długo, aby śmietana się nie zważyła.

Do pucharków wlewamy likier, wrzucały połowę truskawek. Truskawki przykrywamy bitą śmietaną, rozkruszamy bezy i znów przykrywamy bitą śmietaną. Wierzch dekorujemy pozostałymi truskawkami.

Smacznego!
truskawi z bitą śmietaną i bezami (59)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa