Flaugnarde z jagodami i patkami migdałowymi

Flaugnarde to francuski przysmak … dobrze sprawdza się na śniadanie jak i na deser … bardzo prosty w przygotowaniu … ciasto naleśnikowe zapiekane z owocami … podawane na ciepło lub na zimno … posypane cukrem pudrem.

Składniki na 6 porcji:

3 jajka

3/4 szklanki mąki pszennej

300 ml mleka

masło do wysmarowania formy

2 łyżki cukru

1 łyżeczka esencji waniliowej

200 ml jagód (dałam ze słoika)

Dodatkowo:

cukier puder do posypania

Wykonanie:

Piekarnik nastawiamy na 180 st. C, piekę z termoobiegiem.

Kokilki żaroodporne smarujemy masłem, odstawiamy.

Do wysokiego naczynia wbijamy jajka, wlewamy mleko i wsypujemy mąkę oraz cukier i esencje waniliową. Wszystkie składniki miksujemy do czasu aż, ciasto stanie się gładkie. Będzie dość rzadkie, takie ma być. Ciasto przelewamy do wcześniej przygotowanego miseczek do połowy ich wysokości.

Na wierzch wrzucamy jagody, jeśli dajemy ze słoika wówczas odcedzamy sok.

Flaugnarde pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok. 25- 27 minut. Ciasto podczas pieczenia ładnie wyrasta, ale po wyjęciu z piekarnika szybko opada, mimo to jest smaczne . Flaugnarde podajemy na ciepło lub na zimno, posypane cukrem pudrem.

Smacznego!

Flaugnarde zaraz po wyjęciu z piekarnika ⇓

8 odpowiedzi na „Flaugnarde z jagodami i patkami migdałowymi”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa