Gniocchi ziemniaczane w podgrzybkowym sosie

Mięciutkie, ropływające się w ustach gniocchi ziemniaczane w podgrzybkowo – śmietanowym sosie.pesto, gnocchie 1 (12)

Składniki na gnocchi:

1kg ziemniaków

300 g mąki pszennej

1/2 łyżeczki soli

Składniki na sos podgrzybkowy:

300 g podgotowanych podgrzybków

200 ml śmietany kremówki (36 %)

1 cebula

olej do smażenia

sól morska,  pieprz do smaki

koperek

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy, gotujemy w wodzie z solą do miękkości, przeciskamy przez praskę. Gdy masa ziemniaczana lekko przestygnie dodajemy mąkę oraz sól. Całość wyrabiamy na stolnicy podsypując mąką, tak, aby ciasto było sprężyste i nie kleiło się zbytnio do rąk. Masę rozwałkowujemy na „placek” grubości ok. 1,5cm, kroimy na paski. Od paska odrywamy po kawałku masy  i rolujemy w rękach „wałeczek”, następnie robimy lekkie wgłębienie widelcem. czynność powtarzamy.  Gniocchi wrzucamy do wrzącej wody i czekamy, aż wypłyną na powierzchnię wówczas są gotowe do wyłowienia. Nie gotujemy ich dużej, aby się nie rozpadły.

Sos podgrzybkowy

Na oleju podsmażamy cebulę pokrojoną uprzednio w małą kosteczkę, gdy cebula się zeszkli dodajemy podgrzybki, smażymy jeszcze kilka minut. Całość zlewamy śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu aż śmietana  zacznie lekko gęstnieć.

Gniocchi podajemy zaraz po ugotowaniu, polane podgrzybkowo -śmietanowym sosem i posypane odrobiną koperku.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa