Gofry z truskawkami i bitą śmietaną

Chrupiące na zewnątrz, puszyste w środku gofry … zawsze się udają (z przepisu od Teściowej 🙂 ). W czerwcu najlepsze z truskawkami i bitą śmietaną!

gofry z truskawkami (13) kopiagofry z truskawkami (19)gofry z truskawkami (2)

Składniki:

½ kg mąki pszennej

½ kostki masła

3 jajka

15 g proszku do pieczenia

30 g cukru waniliowego

mleko i woda (w ilości 1:1)

Dodatkowo:

½ kg truskawek

250 ml śmietany 30%, dobrze schłodzonej

3 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

Jajka z masłem i cukrem ucieramy do czasu uzyskania jasnej masy. Dodajmy proszek do pieczenia i stopniowo mąkę. Cały czas miksujemy. Następnie dolewamy mleko i wodę na zmianę z mąką w takiej ilość, aby otrzymać ciasto konsystencji gęstej śmietany. Ciasto nalewamy do gofrownicy i pieczemy.

Śmietanę przelewamy do wysokiego naczynia, dodajemy cukier puder i miksujemy do czasu uzyskania gęstej piany.

Gofry podajemy z ubitą śmietaną i truskawkami.

Smacznego!

2 odpowiedzi na „Gofry z truskawkami i bitą śmietaną”

  • witam serdecznie, ile dokladnie nalezy dodac wody i mleka? ile ml?

    • Niestety nigdy nie odmierzam, po trochu dolewam wody i mleka do czasu uzyskania konsystencji ciast podobnej do konsystencji gęstej śmietany. Przy następnym pieczeniu odmierzę i podam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa