Grillowana pierś z kurczaka
Szybka i zawsze udająca się potrawa z grilla / pod warunkiem, że jej nie spalimy 😉 / Można ją podawać z ulubionymi sosami, grillowanym pieczywem, ziemniaczkami lub innymi warzywami. Doskonale sprawdza się również jako dodatek do wszelkiego rodzaju sałat.
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczak
½ łyżeczki soli morskiej
1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1/3 łyżeczki ostrej papryki
½ łyżeczki suszonej bazylii i oregano lub inne ulubione zioła
2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
Wykonanie:
Pierś z kurczak myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Każdą pierś przekrawamy wzdłuż na dwie części. Filety skrapiamy oliwą i posypujemy przyprawami i ziołami. Odstawiamy na 15 – 20 minut, aby mięso przeszło smakiem przypraw. Kurczaka wrzucamy na rozgrzanego grilla i grillujemy na złoty kolor z każdej strony.
Ilość przypraw można zwiekszyć lub zmniejszyć, wedle uznania!
Smacznego!
Dodaj komentarz