Gruszki zapiekane z gorgonzolą i orzechami
Przekąska, przystawka lub deser … gruszki zapiekane z gorgonzolą … gałązką rozmarynu, miodem i orzechami włoskimi.
Składniki:
3 gruszki
kawałek sera gorgonzola ok. 100 g
garść orzechów włoskich
6 łyżeczek miodu
gałązka rozmarynu, opcjonalnie
Wykonanie:
Piekarnik nastawiamy na 200 st. C. bez termoobiegu.
Gruszki myjemy, przekrawamy na pół i za pomocą łyżeczki wykrawamy gniazda nasienne i trochę miąższu. Owoce układamy w naczyniu żaroodpornym z gałązką rozmarynu. Orzechy kroimy na mniejsze części. Gorgonzolę dzielimy na mniejsze kawałki. Orzechy i ser układamy na gruszkach i polewamy miodem. Gruszki wstawiamy na ok. 20 minut do piekarnika. Można je piec dłużej lub krócej w zależności jak mocno dojrzałych owoców użyliśmy.
Smacznego!
Uwielbiam grudzki,Jeśli smakuje tak jak wygląds ,to będzie mój majlepszy deser .
Też bardzo lubię:)
Czy podawać na ciepło czy na zimno?
Na ciepło lepiej smakują