Hummus (pasta z ciecierzycy)
Hummus to past przyrządzana na bazie ciecierzycy z dodatkiem ziaren sezamu, czosnku i oliwy. Potrawa popularna głównie w kuchni arabskiej. Idealnie sprawdza się jako smarowidło do pieczywa.
Składniki:
240 g ciecierzycy z puszki
5 łyżek ziaren sezamu
1 łyżka oleju sezamowego
2 łyżki oliwy extra vergine
2 ząbki czosnku
sok z połówki limonki
ok. 50 ml zimnej przegotowanej wody
sól
pieprz
Wykonanie:
Ziarna sezamu prażymy na suchej patelni do czasu, aż nabiorą lekko brązowego koloru. Gdy sezam przestygnie, ucieramy go w moździerzu wraz z czosnkiem, oliwą, olejem sezamowym i sokiem z limonki. Aromatyczną mieszaninę przekładamy do miski, dodajemy ciecierzycę, doprawimy solą i pieprze. Całość blendujemy na jednolitą masę, dolewając po trochu wodę. Pasta idealnie smakuje z kromką swojskiego chleba.
Smacznego!
Dodaj komentarz