Hummus (pasta z ciecierzycy)

Hummus to past przyrządzana na bazie ciecierzycy z dodatkiem ziaren sezamu, czosnku i oliwy. Potrawa popularna głównie w kuchni arabskiej. Idealnie sprawdza się jako smarowidło do pieczywa.

IMGP4007 IMGP4034 IMGP4037

Składniki:

240 g ciecierzycy z puszki

5 łyżek ziaren sezamu

1 łyżka oleju sezamowego

2 łyżki oliwy extra vergine

2 ząbki czosnku

sok z połówki limonki

ok. 50 ml zimnej przegotowanej wody

sól

pieprz

Wykonanie:

Ziarna sezamu prażymy na suchej patelni do czasu, aż nabiorą lekko brązowego koloru. Gdy sezam przestygnie, ucieramy go w moździerzu wraz z czosnkiem, oliwą, olejem sezamowym i sokiem z limonki. Aromatyczną mieszaninę przekładamy do miski, dodajemy ciecierzycę, doprawimy solą i pieprze. Całość blendujemy na jednolitą masę, dolewając po trochu wodę. Pasta idealnie smakuje z kromką swojskiego chleba.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa