Jabłecznik na chrupiącym orzechowym spodzie
Naprawdę słodki kawałek ciasta… rozpływający się w ustach mus z jabłek na chrupiącym orzechowym spodzie. Polecam!
Składniki:
2 kg jabłek
½ szkl. wody
½ szkl. cukru
Składniki na spód z herbatników:
1 ½ szkl. pokruszonych herbatników czekoladowych
1/3 szkl.rozpuszczonego masła
Składniki na masę orzechową:
1 szkl. golden syrupu domowej roboty
1/3 szkl. roztopionego masła
2 jajka
1,5 szkl. posiekanych orzechów włoskich
½ szkl. pokrojonych suszonych jabłek
Składniki na ciasto na wierzch:
2 łyżki mąki pszennej
1 jajko
1 łyżka masła
½ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki mleka
Wykonanie:
Spód z ciastek
Ciastka rozkruszamy i mieszamy z roztopionym masłem. Masą wyklejamy spód tortownicy (średnicy 23 cm) i podpiekamy w piekarniku w temperaturze 170 st. C przez ok.5 min.
Masa orzechowa
Wszystkie składniki na masę orzechową wkładamy do garnka, mieszamy i gotujemy ok.10min., aż masa zgęstniej. Masę wylewamy na podpieczony spód z herbatników i odstawiamy do przestygnięcia.
Mus jabłkowa
Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Owoce przekładamy do garnka, podlewamy wodą, posypujemy cukrem i gotujemy na małym ogniu do miękkość.
Ciasto na wierzch
Wszystkie składniki na ciasto wsypujemy do małej miseczki, mieszamy za pomocą rózgi kuchennej (ciasto powinno być dość płynne, w razie potrzeby dolewamy mleka lub dosypujemy mąki).
Mus z jabłek przekładamy na orzechowy spód, wierzch zalewamy ciastem i wstawiamy do piekarnika na ok. 1 godzinę (tem. 170 st.C). Upieczony jabłecznik , przed podaniem, schładzamy kilka godzin w lodówce.
Smacznego!
Dodaj komentarz