Jabłecznik szwajcarski
Tradycyjne, puszyste ciasto z jesiennymi jabłkami … skropionymi alkoholem, który nadaje całemu ciastu wspaniałego smaku i aromatu. Polecam!
Składniki tortownica o średnicy 26 cm:
125 g miękkiego masła
200 g mąki
15 g cukru waniliowego
½ szklanki cukru
szczypta soli
3 łyżki śmietany kremówki 30 %
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 dużych jabłek
2 łyżki whiskey
½ łyżeczki cynamonu do posypania
2 łyżki brązowego cukru
Wykonanie:
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, tylko spód. Odstawiamy.
Jabłka obieramy i kroimy na ćwiartki, pozbawiając gniazd nasiennych. Przekładamy je do miski i skrapiamy alkoholem. Odstawiamy.
Masło miksujemy z cukrem, cukrem waniliowym i solą do czasu uzyskania jasnej, gładkiej masy. Miksując stopniowo dodajemy po jednym jajku, a następnie porcjami dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wlewamy śmietanę.
Ciasto przekładamy do tortownicy, na wierzchu układamy jabłka, posypujemy je cukrem i cynamonem. Jabłecznik pieczemy w 180 st. C (z teroobiegiem) przez ok. 45-50 minut.
Smacznego!
Źródło: Kulinarne inspiracje
Dodaj komentarz