Jabłecznik szwajcarski

Tradycyjne, puszyste ciasto z jesiennymi jabłkami … skropionymi alkoholem, który nadaje całemu ciastu wspaniałego smaku i aromatu. Polecam!

jabłecznik szwajcarski (39)

Składniki tortownica o średnicy 26 cm:

125 g miękkiego masła

200 g mąki

15 g cukru waniliowego

½ szklanki cukru

szczypta soli

3 łyżki śmietany kremówki 30 %

3 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

5  dużych jabłek

2 łyżki whiskey

½ łyżeczki cynamonu do posypania

2 łyżki brązowego cukru

Wykonanie:
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, tylko spód. Odstawiamy.

Jabłka obieramy i kroimy na ćwiartki, pozbawiając gniazd nasiennych. Przekładamy je do miski i skrapiamy alkoholem. Odstawiamy.

Masło miksujemy z cukrem, cukrem waniliowym i solą do czasu uzyskania jasnej, gładkiej masy. Miksując stopniowo dodajemy po jednym jajku, a następnie porcjami dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wlewamy śmietanę.

Ciasto przekładamy do tortownicy, na wierzchu układamy jabłka, posypujemy je cukrem i cynamonem. Jabłecznik pieczemy w 180 st. C (z teroobiegiem) przez ok. 45-50 minut.

Smacznego!

jabłecznik szwajcarski (12) jabłecznik szwajcarski (10)Źródło: Kulinarne inspiracje

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa