Jagielnik
Na weekend … jagielnik … zdrowe i smaczne ciasto z kaszy jaglanej … na otrębowo –jaglanym spodzie … podawany z frużeliną wiśniową. Pyszny zarówno na zimno jak i na ciepło.
Składniki na spód:
100 g płatków jaglanych
100 g otrąb owsianych
3 łyżki jogurtu naturalnego
50 g oleju kokosowego (roztopionego)
70 g cukru
20 ml wody
Składniki na jaglaną masę:
260 g kaszy jaglanej
600 ml mleka
80 g cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
350 ml śmietany kremówki
Składniki frużelina wiśniowa:
2 szklani wiśni (użyłam ze słoika razem z zalewą)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
Wykonanie:
Kaszę prażymy na suchej patelni, a następnie przelewamy na sicie wrzątkiem. Wsypujemy do garnka, zalewamy mlekiem i gotujemy do miękkości. Odstawiamy do przestygnięcia.
Piekarnik nastawiamy na 165 stopni C (bez termoobiegu). Formę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, tylko spód, boki smarujemy masłem lub olejem kokosowym.
W rondlu karmelizujemy cukier tj. do rondla wsypujemy cukier, dolewamy wodę i na małej mocy palnik gotujemy, nie mieszamy tylko potrząsamy do czasu aż mieszanina zacznie nabierać złotego koloru. Zdejmujemy rondel z palnika. Dodajemy płatki, otręby, olej kokosowy i jogurt naturalny. Składniki dokładnie mieszamy i wykładamy na spód formy. Wyrównujemy.
Do przestudzonej kaszy dodajemy cukier, mąkę oraz śmietanę i blendujemy na gładką masę. Masa powinna mieć konsystencję budyniu, w razie potrzeby dolewamy jeszcze trochę śmietany. Jaglana masę przekładamy na przygotowany wcześniej spód. Wyrównujemy i stawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 40- 45 minut.
Do rondla wsypujemy cukier , wlewamy sok z wiśni, część odlewamy do filiżanki i rozmieszujemy z mąką ziemniaczaną. Mieszaninę mąki i soku wlewamy do wrzącego soku z wiśni i energicznie mieszamy, dodajemy wiśnie. Odstawiamy do przestygnięcia. Przed podaniem wylewamy na jagielnik.
Smacznego!
Dodaj komentarz