Jaglanka z bakaliami
Pyszne, pożywne i zdrowe śniadanie … kasza jaglana z mlekiem słodką żurawiną, rodzynkami, chrupiącymi orzechami i suszonymi figami.
Składniki:
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka wody do ugotowania kaszy
1/2 szklanki mleka krowiego lub kokosowego bądź innego roślinnego
1 łyżeczka miodu
figa suszona
kilka owoców żurawiny suszonej (użyłam Helio)
kilka rodzynek
kilka orzechów włoskich
Wykonanie:
Kaszę jaglaną prażymy na suchej patelni i przepłukujemy wrzątkiem żeby pozbyć się goryczy. Przepłukaną kaszę wsypujemy do rondla zalewany wodą i gotujemy do miękkości. Ugotowane kaszę przekładamy do miseczki zalewany ulubionym ciepłym mlekiem, wyrzucany bakaliami i polewamy miodem. Pyszna jaglanka na śniadanie gotowa! Ugotowaną kaszę możemy przechowywać 2-3 dni w lodówce, rano wystarczy tylko zalać ją ciepłym mlekiem i posyłać ulubionymi bakaliami.
Smacznego!
jak ja lubię takie śniadania 🙂