Jak upiec dynię?
Dynia pieczona doskonała do zup, sałatek, sosów, farszów i oczywiście ciast i deserów oraz smoothie! Jak ją upiec? Przepis poniżej wraz z kilkoma przepisami z dynią w roli głównej 🙂 .
Dynię myjemy i osuszamy. Kroimy dużym, ostrym nożem na mniejsze kawałki, usuwamy pestki. Kawałki dyni rozkładamy na dużej blasze, skórą do dołu. Wstawimy do nagrzanego piekarnika do 180 st. C i pieczemy do miękkości ok.35 minut. Upieczoną dynię studzimy, a następnie odkrawamy skórkę. Miąższ kroimy na kawałki (do wykorzystania do sałatek lub dań głównych) lub blendujemy na gładki mus, którego zastosowanie jest przeogromne 🙂 … do zup, sosów, dresingów, farszów, deserów i ciast. Kilka pozycji z dnia jest już na blogu:
Sernik dyniowy
Ciasto jabłkowo-dyniowe
Dyniowa krajanka
Dynia pieczona z jarmużem i żurawiną
Dynia pieczona z rozmarynem
Racuchy drożdżowe z dynią
Mini serniczki z musem z pieczonej dyni
Pierogi pieczone z farszem dyniowym
Placki dyniowe z piekarnika
Dyniowa latte (Pumpkin Spice Latte)
Ptysie dyniowe
Muffiny dyniowo – pomarańczowe
Tarteletki z musem z dyni i pomarańczy
Smacznego!
Dodaj komentarz