Jogurtowy torcik z musem z kiwi
Lekki, jogurtowy deser bez dodatku cukru z orzeźwiającym musem z kiwi.
Składniki na białą warstwę:
800 g jogurtu naturalnego
150 ml słodkiej śmietany 18%
5 łyżek miodu
7 łyżeczek żelatyny
3 łyżki zimnej wody
Składniki na zieloną warstwę z musu z kiwi:
5 dojrzałych kiwi
2 łyżeczki żelatyny
1 łyżka zimnej wody
Dodatkowo:
kilkanaście okrągłych biszkoptów na spód
Wykonanie biała warstwa:
Żelatynę zlewamy zimną wodą. Odstawiamy. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem, tylko spód, rozkładamy na nim biszkopty. Odstawiamy.
W małym rondlu zagotowujemy śmietanę, zestawiamy z palnika i dodajemy żelatynę. Energicznie mieszamy, do czasu aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Do większego naczynia przekładamy jogurty i płynny miód. Miksujemy, a następnie dolewamy śmietanę z żelatyną. Jeszcze chwilę miksujemy i przelewamy na spód z biszkoptów. Odstawiamy do lodówki.
Wykonanie zielona warstwa:
Żelatynę zlewamy zimną wodą. Odstawiamy.
Kiwi obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki. Przekładamy do rondla, blendujemy na gładki mus a następnie zagotowujemy (w ten sposób pozbywamy się z kiwi enzymów, które powodują, że żelatyna nie wiąże kiwi). Zestawiamy z palnika dodajemy żelatynę i energicznie mieszamy do czasu aż żelatyna się rozpuści. Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie wylewamy na wierzch jogurtowej warstwy. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Kocham kiwi, a Twój torcik wygląda fantastycznie! I pewnie nie gorzej smakuje 🙂 Pozdrawiam serdecznie.
Torcik wspaniały-łatwy w wykonaniu-składniki wszędzie dostępne.Rewelacją polecam.
Do tej pory uważałam że kiwi z żelatyną nie stężeje, czy jestem w błędzie? Bo u Ciebie wygląda obłędnie.
Pod koniec przepisu jest wspomniane dlaczego kiwi stężeje;)