Jogurtowy torcik z musem z kiwi

Lekki, jogurtowy deser bez dodatku cukru z orzeźwiającym musem z kiwi.

deser jogurtowy z kiwi (53)-2  deser jogurtowy z kiwi (25)  deser jogurtowy z kiwi (30)   deser jogurtowy z kiwi (2)deser jogurtowy z kiwi (33)

 

Składniki na białą warstwę:

800 g jogurtu naturalnego

150 ml słodkiej śmietany 18%

5 łyżek miodu

7 łyżeczek żelatyny

3 łyżki zimnej wody

Składniki na zieloną warstwę z musu z kiwi:

5 dojrzałych kiwi

2 łyżeczki żelatyny

1 łyżka zimnej wody

Dodatkowo:

kilkanaście okrągłych biszkoptów na spód

Wykonanie biała warstwa:

Żelatynę zlewamy zimną wodą. Odstawiamy. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem, tylko spód, rozkładamy na nim biszkopty. Odstawiamy.

W małym rondlu zagotowujemy śmietanę, zestawiamy z palnika i dodajemy żelatynę. Energicznie mieszamy, do czasu aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.

Do większego naczynia przekładamy jogurty i płynny miód. Miksujemy, a następnie dolewamy śmietanę z żelatyną. Jeszcze chwilę miksujemy i przelewamy na spód z biszkoptów. Odstawiamy do lodówki.

Wykonanie zielona warstwa:

Żelatynę zlewamy zimną wodą. Odstawiamy.

Kiwi obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki. Przekładamy do rondla, blendujemy na gładki mus a następnie zagotowujemy (w ten sposób pozbywamy się z kiwi enzymów, które powodują, że żelatyna nie wiąże kiwi). Zestawiamy z palnika dodajemy żelatynę i energicznie mieszamy do czasu aż żelatyna się rozpuści. Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie wylewamy na wierzch jogurtowej warstwy. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Smacznego!

4 odpowiedzi na „Jogurtowy torcik z musem z kiwi”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa