Kanapka z grillowanym serem halloumi i konfiturą z czerwonej cebuli
Chrupiące pieczywo z grillowanymi wstążkami cukinii i serem halloumi … z lekką sałatka z rukoli i pomidorków koktajlowych … całość podkręcona konfiturą z czerwonej cebuli.
Składniki:
2 podłużne, pełnoziarniste bułki
100 g sera halloumi
1/2 małej żółtej cukinii
1 łyżeczka oliwy z oliwek extra vergine
2 łyżki konfitury z czerwonej cebuli do mięs i serów Stovit
1/3 awokado
garść rukoli
kilka pomidorków koktajlowych
Składniki na winegret:
1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine
kilka kropel soku z cytryny
sól morska
Wykonanie:
Składniki na winegret umieszczamy w małej miseczce. Mieszamy i odstawiamy.
Cukinię kroimy na cienkie wstążki za pomocą obieraczki do warzyw. Pokrojoną delikatnie skrapiamy oliwą.
Bułki przekrawamy na pół, układamy przekrojoną częścią na patelni grillowej lub grillu i podpiekamy. Pieczywo odkładamy na deskę.
Na patelnie wrzucamy plasterki cukinii, grillujemy po kilkanaście sekund z każdej strony. Odkładamy na deskę.
Ser halloumi kroimy na około pół centymetrowe kawałki, grillujemy z każdej strony na złoty kolor.
Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół, dodajemy rukole i skrapiamy winegretem.
Pieczywo smarujemy czerwoną cebulą, układamy wstążki grillowanej cukinii, kawałki awokado, sałatkę z rukoli i pomidorków oraz ser halloumi. Podajemy.
Smacznego!
Tu znajdziecie więcej pomysłów na zastosowanie konfitury z czerwonej cebuli.
Dodaj komentarz