Kanapka z jajkiem w koszulce
Śniadanie idealne … chrupiąca kromka pełnoziarnistego pieczywa, zielona fasolka i jajko w koszulce. Pycha!
Składniki na 2 kanapki:
2 jajka, świeże od kur z wolnego wybiegu
2 kromki pełnoziarnistego pieczywa
2 garście fasolki szparagowej, mrożonej
1 łyżeczka octu
sól do smaku
Wykonanie:
Fasolkę rzucamy do wrzącej wody, gotujemy do czasu aż lekko zmięknie, ale nie pozwalamy, aby się rozgotowała, ma być al dente.
W garnku zagotowujemy 3 szklanki wody.
Pieczywo wrzucamy do tostera lub smarujemy odrobiną masła i podpiekamy na patelni na złoty kolor.
Jako rozbijemy do filiżanki. Jajko jest świeże, kiedy białko jest sprężyste i niewodniste (im starsze jajko tym bardziej wodniste białko).
W garnku z lekko bulgoczącą wodą robimy wir za pomocą łyżki. Delikatnie wlewamy jajko i gotujemy do czasu aż białko się zetnie (ok. 2,5 – 3 minuty). Za pomocą łyżki cedzakowej wyjmujemy jajko wprost na podpieczone tosty z fasolką.
Smacznego!
Dodaj komentarz