Karp pieczony z cebulą i pieczarkami
Karpia bardzo lubię i często nawet już po Świętach ją przyrządzam … tak długo jak jest dostępna w sklepach 🙂 .
Dziś mam dla Was mój ulubiony przepis na karpia … najpierw krótko smażonego a następnie pieczonego jeszcze w piekarniku.
Składniki:
1 kg karpia w płatach (oskrobanego)
sól
pieprz
2-3 łyżki mąki pszennej
4 łyżki oleju do smażenia
2 cebule
kilka pieczarek
Wykonanie:
Karpia myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki. Oprószamy solą i odstawiamy na ok. 1 godzinę do lodówki.
Cebulę i pieczarki obieramy kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju, aż cebula się zeszkli a pieczarki będą miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i zdejmujemy z patelni. Odstawiamy.
Piekarnik nastawiamy na 180 st. C. przygotowujemy naczynie żaroodporne.
Na patelnie wlewamy pozostały olej. Kawałki karpia obtaczamy w mące, oczepujemy z jej nadmiaru i smażymy po ok 1 -2 minut z każdej strony. Zarumienione kawałki karpi układamy w naczyniu na wierzch wykładamy podsmażoną cebulę z pieczarkami i wstawiamy na 15 minut do nagrzanego piekarnika. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Dodaj komentarz