Klasyczny sernik z czekoladą i owocami
Klasyczny sernik, pyszny i prosty … z dodatkiem czekolady i świeżych owoców pachnących jeszcze latem 🙂 .
Składniki spód:
150 g herbatników
1 łyżka miękkiego masła
Składniki mas serowa:
1,2 kg tłustego twarogu dobrej jakości
5 jajek
1 1/3 szklanka cukru
½ szklanki śmietany kremówki 30%
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
Składniki polewa:
100 g mlecznej czekolady
50 g gorzkiej czekolady
50 ml śmietany kremówki 30%
Dodatkowo:
150 g malin
150 g borówek
Wykonanie:
Tortownice o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, tylko spód. Odstawiamy.
Piekarnik nastawiamy na 170 st. C (bez termoobiegu).
Do malaksera przekładamy herbatniki i masło. Miksujemy do czasu uzyskania konsystencji sypkiego piasku. Rozdrobnione ciastka przekładamy do tortownicy i za pomocą łyżki wyrównujemy i dociskamy tworząc spód. Odstawiamy do lodówki.
Twaróg mielimy dwukrotnie przez maszynkę, lub dokładnie blendujemy. Odstawiamy.
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka miksujemy z cukrem do czasu uzyskania jasnej masy. Do masy serowej dodajemy ekstrakt z wanilii, śmietanę oraz jajka z cukrem. Miksujemy do połączenia składników. Dodajemy mąkę i ponownie miksujemy.
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy ją w trzech partiach do masy serowej. Miksujemy za każdym razem do czasu połączenia składników. Ciasto przelewamy do tortownicy na ciasteczkowy spód. Sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 st. C, pieczemy go przez 10 minut w tej temperaturze, a następnie zmniejszamy do 150 st. C i pieczemy jeszcze ok. 100 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku, a następnie chłodzimy w lodówce.
Połamaną czekoladę razem ze śmietaną umieszczamy w misce. Miskę ustawiamy na garnku z lekko gotującą się wodą tak, aby spód miski nie dotykała lustra wody. Mieszamy i odstawiamy na chwile do przestygnięcia. Sernik polewamy czekoladą i dekorujemy owocami.
Smacznego!
mmm to ciasto wygląda bardzo apetycznie
muszę takie upiec do niedzielnej kawy, dopóki jeszcze są owoce 😀