Kokosowa krajanka

Już od dłuższego czasu „chodziła”  mi po głowie kokosowa krajanka i w końcu …. są … puszyste kostki maślanego ciast zanurzone  w słodkiej polewie czekoladowej i obtoczone w śnieżnobiałym kokosie … mniam …

IMGP6698 IMGP6709

IMGP6701 IMGP6713

przepis zaczerpniety ze strony „Moje Wypieki” (z małymi modyfikacjami)

Składniki na ciasto:

250 g masła

¾ szklanki cukru

1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18%

2 ½ szklanki mąki pszennej

 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia

4 jajka

 Składniki na polewa:

 125 g masła

 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18%

 10 łyżek cukru

 3 – 4 łyżki kakao

Dodatkowo:

300 g wiórek kokosowych

Wykonanie ciasto:

W garnku rozpuszczamy masło z cukrem i śmietaną. Odstawiamy do wystudzenia. Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Odstawiamy. Do wystudzonej masy wbijamy jajka i miksujemy do uzyskania jednolitej masy, a następnie stopniowo dodajemy suche składniki. Ciasto przekładamy na dużą blachę (30 x 30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.  Wstawiamy do piekarnika na ok. 30 min. (temperatura 170 st. C).

Polewa:

Wszystkie składniki wrzucamy do rondla i zagotowujemy, do dokładnego rozpuszczenia masła i uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Odstawiamy do wystudzenia.

Ciasto kroimy w kwadraty, a następnie każdą kostkę zamaczamy w polewie i obtaczamy w wiórkach kokosowych.

Smacznego!

Jedna odpowiedź na „Kokosowa krajanka”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa