Kokosowa krajanka
Już od dłuższego czasu „chodziła” mi po głowie kokosowa krajanka i w końcu …. są … puszyste kostki maślanego ciast zanurzone w słodkiej polewie czekoladowej i obtoczone w śnieżnobiałym kokosie … mniam …
przepis zaczerpniety ze strony „Moje Wypieki” (z małymi modyfikacjami)
Składniki na ciasto:
250 g masła
¾ szklanki cukru
1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18%
2 ½ szklanki mąki pszennej
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
Składniki na polewa:
125 g masła
1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18%
10 łyżek cukru
3 – 4 łyżki kakao
Dodatkowo:
300 g wiórek kokosowych
Wykonanie ciasto:
W garnku rozpuszczamy masło z cukrem i śmietaną. Odstawiamy do wystudzenia. Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Odstawiamy. Do wystudzonej masy wbijamy jajka i miksujemy do uzyskania jednolitej masy, a następnie stopniowo dodajemy suche składniki. Ciasto przekładamy na dużą blachę (30 x 30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na ok. 30 min. (temperatura 170 st. C).
Polewa:
Wszystkie składniki wrzucamy do rondla i zagotowujemy, do dokładnego rozpuszczenia masła i uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Odstawiamy do wystudzenia.
Ciasto kroimy w kwadraty, a następnie każdą kostkę zamaczamy w polewie i obtaczamy w wiórkach kokosowych.
Smacznego!
To smak mojego dzieciństwa. Pycha!