Kostka bounty

Kokosowy przekładaniec jak słynny batonik, czyli … czekoladowe ciasto przełożone dużą ilością kokosowej masy, polane aksamitną czekoladową polewą! Polecam jako ciasto rodzinne na weekend.

bauty1 (30)bauty1 (10) IMGP3984

Składniki na ciasto (przepis ze strony „Moje Wypieki”):

200 g mąki pszennej

4 jajka

200 ml mleka

170 ml oleju rzepakowego

1,5 szklanki brązowego cukru

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

40 g kakao (w oryginale 80 g)

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na kokosowy środek:

1/2 litra mleka

350 g wiórek kokosowych

100 g masła

2 łyżki mleka w proszku

1/2 szklanki cukru

4 łyżeczki żelatyny + 3 łyżeczki zimnej wody

Składniki na polewę czekoladową:

100 g gorzkiej czekolady

60 g masła

100 ml śmietany kremówki 36%

Wykonanie ciasto czekoladowe:

W misce, za pomocą rózgi kuchennej roztrzepujemy jajka z cukrem, mlekiem, olejem i ekstraktem z wanilii. W drugiej misce mieszamy suche składniki tj. mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Łączymy suche składniki z mokrymi za pomocą rózgi kuchennej. Ciasto, ma dość płynną konsystencję, przelewamy je na blachę  (30×25 cm) wyłożoną papierem do pieczenie i pieczemy w temperaturze 170 st. C przez ok.30 min, do suchego patyczka. Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie ciasto przekrawamy na 2 blaty. Ciasto czekoladowe z tego przepisu wyrasta tworząc na wierzchu wybrzuszenia, które zacinamy, aby wyrównać powierzchnię do przekładańca.

Wykonanie kokosowy środek:

Żelatynę wsypujemy do filiżanki i zalewamy wodą. Odstawiamy. W tym czasie mleko wlewamy do rondla, dodajemy masło, cukier i wiórki kokosowe oraz mleko w proszku. Całość zagotowujemy i mieszamy do łączenia składników. Gotujemy na wolnym ogniu jakieś 5 minut aż masa lekko zgęstnieje. Zestawiamy z palnika i dodajemy żelatynę, mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy do wystygnięcia.

Wykonanie polewa czekoladowa:

Do rondla wlewamy śmietanę, dodajemy masło i połamaną czekoladę. Składniki podgrzewamy na małej mocy palnika, mieszając do uzyskania gładkiej aksamitnej polewy.

Na dolny blat ciasta wykładamy masę kokosową, przykrywamy drugą częścią ciasta i dociskamy. Wierzch zalewamy polewą czekoladową.

Smacznego!

5 odpowiedzi na „Kostka bounty”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa