Krewetki z patelni, z czosnkiem i natką pietruszki

Prosto, smacznie i szybo  … krewetki z patelni … smażone na oliwie z czosnkiem i świeżą natka pietruszki … podawane z chrupiącą bagietką … idealna do lampki białego wina. Polecam!

krewetki z pietruszką (2)

Składniki:

200 g krewetek, mrożonych albo świeżych (użyłam krewetek, białych mrożonych)

2 średnie ząbki czosnku

½ pęczka natki pietruszki

3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine

sól morska do smaku

Wykonanie:

Krewetki rozmrażamy, zalewamy na ok.15 minut zimną wodą lub przelewamy na sicie wrzątkiem. Jeśli krewetki nie są oczyszczone obieramy je z pancerzy, odrywamy główki, pozbywamy się jelit (czarne nitka), ogonki możemy zostawiać.

Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Natkę pietruszki opłukujemy pod bieżąca wodą i szatkujemy.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek, smażymy kilkanaście sekund. Następnie dodajemy krewetki i smażymy z jednej strony minutę, przewracamy, dodajemy natkę i smażymy z drugiej strony również około minuty. Krewetki podajemy z chrupiącą bagietką lub grzanką z ulubionego pieczywa.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa