Kruche babeczki z kremem czekoladowym i orzechami
Uczta dla łasuchów, czyli … kruche ciasto nadziane słodką czekoladową masą z chrupiącymi orzechami…
Składniki na ciasto (ok. 10 babeczek średnicy 10 cm):
270 g mąki pszennej
2 łyżki cukru pudru
170 g masła
1 jajko
Składniki na nadzienie:
1 budyń czekoladowy
200 g gorzkiej czekolady
1/2 szkl. cukru
100 g masła
2 garście orzechów włoskich
Wykonanie:
Mąkę wraz z cukrem pudrem przesiewamy na stolnicę, wbijamy jajko i dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło. Wszystkie składniki zagniatamy, ciasto odkładamy na minimum 1 godzinę do lodówki. Foremki smarujemy masłem. Od schłodzonej kuli ciasta odrywamy po kawałku, każdą część rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm, podsypując lekko mąką. Ciasto przekładamy do foremek nakłuwając spód widelcem. Babeczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. C na ok. 15-20, do czasu, aż się ładnie zarumienią. Odstawiamy w foremkach do wystudzenia.
Czekoladowe nadzienie:
Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale zmniejszamy ilość mleka o połowę, odstawiamy do przestygnięcia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w małym garnku na małej mocy palnika, odstawiamy, aby trochę przestygła. Na suchej patelni prażymy obrane orzechy włoskie. Następnie do zimnego budyniu dodajemy po kawałku masła miksując do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie stopniowo wlewamy czekoladę, cały czas miksując. Do gotowej masy wsypujemy orzechy, całość mieszamy. Kruche babeczki nadziewamy czekoladową masą z dodatkiem orzechów i wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny, aby masa lekko stężała.
Smacznego!
Mmmmm chcę jedną, albo i dwie:)