Kruche babeczki z kremem waniliowym i karmelem

IMGP3264

 IMGP3293

 IMGP3283

IMGP3276

 IMGP3252

Składniki na ciasto (porcja na 22 – 24 babeczki)

350 g mąki pszennej

200 g masła

2 żółtka

2 łyżeczki cukru pudru

Składniki na krem:

1 paczka budyniu waniliowego

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

½ kostki masła

Składniki na karmel:

¾ szkl. cukru

¼ szkl. wody

1/3 szkl. śmietany kremówki (36 %)

Kruche ciasto

Mąkę wraz z cukrem przesiewamy na stolnicę, dodajemy żółtka oraz zimne masło pokrojone w kostkę. Ciasto ugniatamy, formujemy kulę i odkładamy na 30 min do lodówki. Formę na muffiny smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm. Wycinamy miseczką okręgi i układamy do form, spód nakłuwamy widelcem. Babeczki pieczemy 20 min. w temperaturze 180 st. C.

Krem

Budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odstawimy do przestygnięcia. Masło ucieramy  na puszystą masę. Budyń miksujemy dodając po łyżce utartego masła, pod koniec dodajemy ekstrakt z wanilii.

Karmel

W małym rondlu zagotowujemy wodę z cukrem, od czasu do czasu mieszając, zmniejszamy moc palnika i gotujemy ok. 15 – 20 min. aż cukier zacznie się karmelizować (nabierać złotego koloru). Rondel zestawimy z ognia, dolewamy śmietanę mieszając do połączenia składników (masa po oddaniu śmietany będzie się mocno pienić). Odstawimy do przestygnięcia. 

Babeczki nadziewamy kremem, polewamy karmele i dekorujemy orzechami włoskimi.

Smacznego!

3 odpowiedzi na „Kruche babeczki z kremem waniliowym i karmelem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa