Kruche babeczki z kremem waniliowym i karmelem
Składniki na ciasto (porcja na 22 – 24 babeczki)
350 g mąki pszennej
200 g masła
2 żółtka
2 łyżeczki cukru pudru
Składniki na krem:
1 paczka budyniu waniliowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
½ kostki masła
Składniki na karmel:
¾ szkl. cukru
¼ szkl. wody
1/3 szkl. śmietany kremówki (36 %)
Kruche ciasto
Mąkę wraz z cukrem przesiewamy na stolnicę, dodajemy żółtka oraz zimne masło pokrojone w kostkę. Ciasto ugniatamy, formujemy kulę i odkładamy na 30 min do lodówki. Formę na muffiny smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm. Wycinamy miseczką okręgi i układamy do form, spód nakłuwamy widelcem. Babeczki pieczemy 20 min. w temperaturze 180 st. C.
Krem
Budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odstawimy do przestygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę. Budyń miksujemy dodając po łyżce utartego masła, pod koniec dodajemy ekstrakt z wanilii.
Karmel
W małym rondlu zagotowujemy wodę z cukrem, od czasu do czasu mieszając, zmniejszamy moc palnika i gotujemy ok. 15 – 20 min. aż cukier zacznie się karmelizować (nabierać złotego koloru). Rondel zestawimy z ognia, dolewamy śmietanę mieszając do połączenia składników (masa po oddaniu śmietany będzie się mocno pienić). Odstawimy do przestygnięcia.
Babeczki nadziewamy kremem, polewamy karmele i dekorujemy orzechami włoskimi.
Smacznego!
To wygląda fantastycznie! Kradnę! 😉
Właśnie o taki karmel chodzi taki jak z przepisu Fiony Cairns 😉
Ślinka cieknie, wypróbuję na pewno 🙂