Kruche ciasto z budyniową pianką i malinami

Moje ulubione kruche ciasto, spód i wierzch chrupiący, środek delikatny i mięciutki. Zamiast malin można użyć innych owoców np. jeżyn, porzeczek czy borówek. Na blogach pełno ciast z tego przepisu, ja skorzystałam z przepisu od Doroty z „Moich Wypieków”.

budymalina (29) - Kopia budymalina (30) budymalina (21)gruszki ,maliny 1 (8)

Składniki na kruche ciasto:

2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka)

250 g masła lub margaryny, zimnego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki cukru pudru

5 żółtek

Budyniowa pianka:

 5 białek

 1 szklanka drobnego cukru do wypieków

 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)

 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)

 1/2 szklanki oleju słonecznikowego

Dodatkowo:

500 g malin (mogą być mrożone, jednak nie rozmrażamy ich wcześniej)

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy na stolnicę razem z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka i dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło. Wszystkie składniki ugniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części ( 2/3 i 1/3), mniejszą część owijamy w folię i odkładamy na ok. 20 minut do zamrażalnika. Pozostałym ciastem wylepiamy dno uprzednio nasmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto podpiekamy na złoty kolor w temperaturze 190 st. C przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie, cały czas miksując pianę dodajemy po trochu cukier, następnie proszek budyniowy i na końcu wlewamy małą strużką olej. Miksujemy do połączenia składników.

Na wystudzony spód ciasta przekładamy budyniową piankę i układamy maliny (otworami do góry), lekko wciskając je w masę. Na wierzch zcieramy resztę zmrożonego ciasta.

Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. C i pieczemy 35-40 minut.

Smacznego!

 

Jedna odpowiedź na „Kruche ciasto z budyniową pianką i malinami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa