Kruche rogaliki z bakaliowym nadzieniem
Rogale a’la Marcińskie
Składniki na ciasto:
3 szkl. mąki pszennej
200 g masła
250 ml kwaśnej gęstej śmietany (18%)
2 żółtka
8 g suchych drożdży
2 łyżki cukru pudru
8 g cukru waniliowego
Składniki na farsz:
1 szkl. białego maku (można zastąpić ugotowaną na gęsto kaszką manną)
100 g orzechów włoskich
100 g rodzynek
2 szkl. pokruszonych biszkoptów
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
250 g margaryny
1szkl. cukru
1 olejek migdałowy
Wykonanie:
Ciasto
W kubku rozrabiamy drożdże z 2 łyżkami śmietany i 1 łyżeczką cukru pudru, odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie przesiewamy mąkę na stolnicę, dodajemy pokrojone w kostkę masło, ugniatamy (robimy kruszonkę). Dodajemy cukier, żółtka, śmietanę oraz zaczyn drożdżowy. Całość dokładnie wyrabiamy. Z ciasta formujemy kulę, owijamy ją folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Farsz
Mak płuczemy, zalewamy gorącą wodą i odstawimy na 1-2 godziny. Następnie dokładnie odcedzamy mak z wody i mielimy 2- krotnie przez maszynkę. W dużym rondlu rozpuszczamy margarynę, dodajemy mak, cukier i przesmażamy całość uważając aby składniki się nie przypaliły. Do ciepłej masy dodajemy bakalie, biszkopty oraz olejek migdałowy. Całość mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy na grubość ok. 4 mm, wykrawamy duży okrąg (średnicy min.30 cm) i dzielimy go na 8 części (trójkąty). W szerszej części umieszczamy farsz i zwijamy trójkąt w kierunku wierzchołka, formujemy rogala.
Rogaliki układamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok.20 minut w temperaturze 180 st. C. Jeszcze ciepłe rogale lukrujemy.
Smacznego!
Wyglądają przepysznie ! W sam raz do rannej kawki 🙂
Wyglądają bardzo apetycznie 🙂
Cudowne ,oj,muszę zrobić ,bo za dużo ich na blogach i nabrałam ochoty.