Krucho-drożdżowe trójkąty z rabarbarem
Kruche ciastka z lekko kwaśnym, orzeźwiającym rabarbarem i śmietanowym lukrem. Idealne do koszyka na piknik!
500 g mąki pszennej + mąka do podsypywania ok. ½ szklanki
7 g drożdży instant
200 g masła
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
4 żółtka
1 duża łodyga rabarbaru
Dodatkowo:
3 łyżki śmietany kremówki 30 %
cukier puder
Wykonanie:
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w ok. 3 mm plasterki. Zasypujemy 1 łyżką cukru pudru i odstawiamy.
Mąkę i pozostały cukier puder przesiewamy do większej miski, dodajemy drożdże i mieszamy. Następnie dodajemy żółtka, pokrojone w kostkę zimne masło i jogurt. Całość najpierw rozkruszamy, a następnie przekładamy na stolnice oprószoną mąką i zagniatamy. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm rozkładamy na nim rabarbar składamy i ponownie zagniatamy, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy trójkąty.
Ciastka rozkładamy na dwóch dużych blachach ( z wyposażenia piekarnika) wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 st. C (z termoobiegiem) ok. 20 min., do czasu aż trójkąty się ładnie zarumienią.
Do kubka wlewamy śmietanę i dosypujemy cukier puder, w takiej ilości, aby otrzymać gęsty lukier. Jeszcze ciepłe ciacha smarujemy lukrem i odstawiamy na kratkę do wystygnięcia.
Smacznego!
Dodaj komentarz