Kurczak w migdałach z carpaccio z buraków i zapiekanymi ziemniakami z pietruszką
Składniki:
1 pierś z kurczaka
migdały w płatkach ok. 30 dag
1 jajko
7 małych buraków
7 ziemniaków
3 łyżki oliwy z oliwek
suszona pietruszka
Składniki na sos do buraków:
1 łyżka octu balsamicznego winnego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka miodu
pieprz
sól morska
suszona pietruszka
Wykonanie:
Carpaccio z buraków
Buraki obieramy, gotujemy w całości do miękkości, kroimy na plastry (grubość w zależności od upodobania). W małym naczyniu łączymy ze sobą ocet balsamiczny, oliwę z oliwek i miód, doprawiamy solą, pieprzem oraz suszoną pietruszką. Sosem polewamy buraki.
Zapiekane ziemniaki.
Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry, skrapiamy oliwą z oliwek, opruszamy solą oraz suszoną pietruszką, zawijamy w folię aluminiową, wstawiamy do piekarnika na 15 min. (tem. 180 st. C).
Kurczak w migdałach.
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na centymetrowe plastry. Opruszamy solą. Kawałki kurczaka zamaczamy w rozbełtanym jajku z solą i pieprzem, panierujemy w płatkach migdałowych, pieczmy na złoty kolor na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy.
Smacznego!
Dodaj komentarz