Lemoniada truskawkowa
Zimna, orzeźwiająca lemoniada truskawkowa! Najlepsza z dużą ilością pokruszonego lodu i listkami świeżej mięty.
Składniki:
2 garście truskawek
2 cytryny
3 łyżeczki miodu
2 szklanki wody mineralnej
Dodatkowo:
2 szklanki pokruszonego lodu
kilka listków świeżej mięty
kilka truskawek do dekoracji
kilka plastrów cytryny do dekoracji
Wykonanie:
Truskawki myjemy pod bieżącą wodą, obieramy z szypułek. Cytryny dokładnie szorujemy i zaparzamy gorącą wodą. Wykrawamy kilka plastrów do dekoracji, a z pozostałych cytryn wyciskamy sok. Miód rozpuszczamy w wodzie.
Do malaksera wrzucamy truskawki, dolewamy sok z cytryny i wodę z miodem. Miksujemy.
Pokruszony lód wrzucamy do szklanek, dodajemy kawałki truskawek, porwane liście mięty i kawałeczki cytryn. Całość zalewamy lemoniadą. Podajemy do picia ze słomką.
Smacznego!
Dodaj komentarz