Lody czekoladowe z malinami
Lody mocno czekoladowe, najlepsze!
Składniki:
500 ml mleka 3,2 %
250 ml śmietany kremówki 36 %
50 g cukru
100 gorzkiej czekolady 70 %
100 g mlecznej czekolady
2 łyżki kakao
Dodatkowo:
garść zamrożonych lub świeżych malin
Wykonanie:
Do rondla wlewamy mleko i śmietaną, doprowadzamy do wrzenia. Zestawimy z palnika, dodajemy połamane czekolady i przesiane kakao. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Masę wystudzamy, a następnie schładzamy w lodówce.
Dobrze schłodzoną masę czekoladowa miksujemy na najwyższych obrotach miksera. Masę lodową, zamiast miksować można przelać do maszyny do wyrabiania lodów i postępować zgodnie z instrukcją obsługi urządzenia.
Do zmiksowanej masy dodajemy maliny mieszamy i przelewamy do pojemnika lub naczynia, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na minimum 5 godziny do lodówki. Co godzinę lody mieszamy (czynność powtarzamy minimum 3-4 razy, jeśli chcemy, aby lody był puszyste i pozbawione kryształków lodu, a owoce nie opadły na dno masy). Zamrażamy. Lody przed podaniem wyjmujemy z zamrażarnik na ok. 20 minut, aby lekko zmiękły.
Smacznego!
O matko, kocham czekoladowe lody! I maliny… Rewelacja! :)))
O mniam, musiał smakować bajecznie 🙂
Czekoladowych jeszcze nie robiłam, wstyd się przyznać…