Lody czekoladowo-budyniowe
Pyszne lody czekoladowo –budyniowe podawana w wafelkach domowej roboty z dodatkiem gałki lodów intensywnie czekoladowych z wyczuwalną kawową nutą.
500 ml śmietany kremówki 30-36%
10 łyżek cukru pudru
350 ml mleka zagęszczonego 7,5%
1 budyń śmietankowy
2 łyżki kakao
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Wykonanie:
W wysokim naczyniu ubijamy słodzone mleko zagęszczone z 4 łyżkami cukru pudru (ubije się dość ładnie, ale nie na bardzo sztywną pianę). Do ubitego mleka dodajemy kakao i miksujemy. Odstawiamy.
W innym naczynia ubijamy na sztywno dobrze schłodzoną śmietanę. Pod koniec ubijania dodajemy pozostały cukier puder i budyń. Miksujemy. Do masy śmietanowo – budyniowej dodajemy 2/3 masy kakaowej. Masy niedbale mieszamy i przekładamy plastikowego pojemnika. Do pozostałej masy kakaowej dodajemy kawę rozpuszczalną, miksujemy i przelewamy do małego pojemnika.
Pojemniki z lodami wstawiamy na kilka godzin do zamrażalnika. Na ok.10 minut przed podaniem lody wyciągamy z zamrażalnika. Podajmy w wafelkach.
Smacznego!
Dodaj komentarz