Lody porzeczkowe

Jogurtowe lody porzeczkowe. Proste i szybkie wykonanie, bez konieczności mieszania w trakcie zamrażania. Nam bardzo smakowały z dodatkiem mrożonej bitej śmietany z  malinami (przepis: lody śmietankowe z malinami).

lody porzeczkowe (2)lody porzeczkowe (11)

Składniki:

400 g jogurtu naturalnego, gęstego

530 g mleka zagęszczonego 8%, słodzonego (w puszcze)

1 1/2 szklanki czerwonej porzeczki

Wykonanie:

Porzeczki myjemy pod bieżącą, pozbawiamy szypułek. Przekładamy do wysokiego naczynia i blendujemy. Odstawiamy.

Do miski przekładamy jogurt dodajemy mleko zagęszczone, miksujemy. Do zmiksowanej masy wrzucamy zblendowane porzeczki i ponownie miksujemy. Masę przelewamy do miski wyłożonej folią spożywczą lub plastikowego pojemnika i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Na ok. 20 minut przed podaniem lody wyjmujemy z lodówki.

Smacznego!

Jedna odpowiedź na „Lody porzeczkowe”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa