Lody rabarbarowo-truskawkowe (bez jajek i mieszania)
Lody domowej roboty … tym razem na bazie bitej śmietany i mleka zagęszczonego z dodatkiem rabarbaru i truskawek. Idealna konsystencja, bez dodatku jajek i bez mieszania w trakcie zamrażania.
Składniki:
500 ml śmietany kremówki 36%
530 g mleka zagęszczonego, słodzonego 8%
2 łodygi rabarbaru
1 łyżka cukru
2 łyżki wody
300 g truskawek, świeżych lub mrożonych
Wykonanie:
Rabarbar myjemy, kroimy na ok. 2 cm kawałki. Następnie wrzucamy na patelnię, posypujemy cukrem, podlewamy wodą i prażymy do czasu aż rabarbar będzie miękki i zacznie się rozpadać. Odstawiamy do przestygnięcia.
Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i blendujemy.
W dużej misce ubijamy na sztywno dobrze schłodzoną śmietanę. Gdy śmietana się ubije dolewamy małą strużkę mleko zagęszczone. Do śmietanowej masy dodajemy owoce, miksujemy i przelewamy do pojemnika. Wstawiamy na kilka godzin do zamrażalnika.
Zapowiadają się pysznie 🙂