Lody z mango
Pysznie orzeźwiające! Proste lody domowej roboty z mango!
Składniki:
500 ml mleka 3,2 %
250 ml śmietany kremówki 36 %
100 g cukru
1 dojrzała mango
Wykonanie:
Do rondla wlewamy mleko i śmietaną, doprowadzamy do wrzenia. Mieszaninę odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, następnie schładzamy w lodówce.
Mango obieramy ze skórki i pozbawiamy i pestki. Kroimy na kawałki i blendujemy na gładka masę.
Przygotowaną wcześniej masę wyjmujemy z lodówki i miksujemy na najwyższych obrotach miksera, pod koniec miksowania dodajemy mango i ponownie miksujemy do połączenia składników. Masę lodową, zamiast miksować można przelać do maszyny do wyrabiania lodów i postępować zgodnie z instrukcją obsługi urządzenia.
Gotową masę przelewamy do pojemnika lub naczynia, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na minimum 5 godziny do lodówki. Co godzinę lody mieszamy lub miksujemy (czynność powtarzamy minimum 3-4 razy, jeśli chcemy, aby lody był bardziej puszyste). Zamrażamy. Lody przed podaniem wyjmujemy z zamrażarki na ok. 20 minut, aby lekko zmiękły.
Smacznego!
Muszą być przepyszne i orzeźwiające.