Makowiec z bezą
Makowiec na kruchym spodzie z chrupiącą bezą … słodki, świąteczny, pyszny!
Składniki na kruchy spód (forma o wymiarach 34x24cm):
250 g mąki pszennej
150 g masła
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Składniki na masę makową:
400 g maku mielonego
350 ml wody
200 g cukru
3 łyżki miodu
50 g masła
100 g rodzynek
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 łyżeczka cynamonu
kilka kropel olejku rumowego lub migdałowego
1 jajko
5 żółtek
Składniki na bezę:
5 białek
250 g cukru drobnego
szczypta soli
Wykonanie farsz makowy:
Wodę zagotowujemy z masłem cukrem, miodem, cynamonem. Wsypujemy mak i gotujemy kilka minut aż mak spęcznieje. Dodajemy rodzynki i skórkę pomarańczową oraz kilka kropel aromatu rumowego, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Do przestudzonej masy makowej wbijamy jajko i żółtka (białka zużyjemy do bezy) miksujemy. Odstawiamy.
Wykonanie kruche ciasto:
Mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli przesiewamy na stolnicę, wbijamy jajko i dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło. Wszystkie składniki ugniatamy, ciastem wylepiamy spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane spód podpiekamy w temperaturze 180 st. C przez 15 minut.
W tym czasie przygotowujemy bezę:
Do wysokiego naczynia wlewamy białka, dodajemy szczyptę soli i miksujemy do uzyskania sztywnej piany. Następnie po łyżce dodajemy cukier miksując do czasu uzyskania gładkiej, elastycznej piany, w której nie będzie wyczuwalnych kryształków cukru. Odstawiamy.
Na podpieczony spód wykładamy masę makową a na wierzch wyciskamy za pomocą rękawa cukierniczego rozety z bezy. Makowic pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 st. C, następnie zmniejszamy temperaturę do 140 st. C (z termoobiegiem) i pieczemy ok.50 minut.
Smacznego!
Az slinka cieknie !!!