Mazurek kajmakowy

Prosty i szybki mazurek last minute! Połączenie kruchego ciast i kajmaku zawsze się sprawdza 🙂mazurek kajmakowy (24)-2-3

Składniki na dwie formy o wymiarach 35 x 11 cm

250 g mąki pszennej tortowej

50 g cukru pudru

200 g masła

2 żółtka

szczypta soli

Dodatkowo:

1 puszka masy krówkowej kajmak (użyłam Helio)

garść prażonych orzeszków ziemnych do ozdoby

kilka płatków migdałowych do ozdoby

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy żółtka, szczyptę soli, cukier puder i pokrojone w kostkę zimne masło. Wszystkie składniki ugniatamy. Formujemy kulę i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm i  przekładamy do foremek. Ponownie wstawiamy do lodówki, tym razem na ok 30 minut.

Piekarnik nastawiamy na 180 st. C

Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 25 minut lub do czasu aż się ładnie zarumieni. Mazurkowe spody odstawiamy do przestygnięcia.

Na upieczone kruche spody rozkładamy masę kajmakowa. Zdobimy wedle uznania orzechami i płatkami migdałowymi.

Smacznego!

mazurek kajmakowy (13)

Jedna odpowiedź na „Mazurek kajmakowy”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa