Mazurek toffi z orzechami i mleczną polewą czekoladową
Kruche ciasto mazurka … karmelowy sos al’a toffi … chrupiacę orzechy … mleczną polewą czekoladową …
WESOŁYCH ŚWIĄT !!!
Składniki na ciasto (przepis na blachę o wymiarach ok. 30*30 cm)
250 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
200 g masła
1 jajko
Składniki na sos karmelowy:
160 g cukru
50 ml wody
45 ml śmietany kremówki
50 g masła
Dodatkowo:
200 orzeszków ziemnych (uprażonych, niesolonych)
4-5 kostek gorzkiej czekolady
Polewa czekoladowa
10 łyżek cukru
2 łyżki ciemnego kakao
100 g masła
6 łyżek jogurtu naturalnego
5 łyżeczek żelatyny
3 łyżki gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny
Wykonanie:
Ciasto
Mąkę razem z cukrem pudrem przesiewamy na stolnicę, wbijamy jajko i dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło. Wszystkie składniki ugniatamy, ciasto odkładamy na minimum 1 godzinę do lodówki. Następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 7 mm i przekładamy na blachę do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok. 20-25 minut.
Sos karmelowy
W małym rondlu zagotowujemy wodę z cukrem, mieszamy do czasu, aż cukier się rozpuści. Zmniejszamy moc palnika i gotujemy ok. 15 – 20 minut (nie mieszamy), aż cukier zacznie się karmelizować (nabierać złotego koloru). Rondel zestawimy z ognia, dolewamy śmietanę i dodajemy masło, mieszamy (uwaga! masa po oddaniu śmietany będzie się mocno pienić). Do sosu karmelowego dodajemy orzeszki ziemne. Mieszamy.
Na spód z kruchego ciasta wylewamy masą karmelową z orzechami i wstawiamy do lodówki.
Polewa czekoladowa
Żelatynę zalewamy gorącą wodą, mieszamy i odstawiamy. Do małego rondla wrzucamy masło, wsypujemy cukier i kakao, dodajemy jogurt, całość mieszamy i zagotowujemy. Zestawiamy z palnika i wlewamy żelatynę, łączymy dokładnie wszystkie składniki. Odstawiamy, aby polewa przestygła i lekko stężała.
Mazurka wyciągamy z lodówki, zalewamy tężejącą już polewą czekoladową i dekorujemy orzechami oraz posiekaną gorzką czekoladą.
Smacznego!
Dodaj komentarz