Mazurek z fistaszkami, żurawiną i rodzynkami

Kruche ciasto posmarowane masą budyniową, posypane chrupiącymi orzeszki ziemnymi oraz przecudnie słodkimi suszonymi owocami żurawiny i winogron. Całość uwieńczona aksamitną polewą czekoladową, czyli MAZUREK w iście słodkim, świątecznym wydaniu.

IMGP7862 IMGP7855 IMGP7853 IMGP7847

Składniki na ciasto ( przepis na blachę o wymiarach ok. 30*30 cm)

250 g mąki pszennej

50 g cukru pudru

200 g masła

1 jajko

Składniki na masę budyniową:

1 paczka budyniu waniliowego

1 ½ szklanki mleka

2 łyżki cukru pudru

50 g masła

Dodatkowo:

2 szklanki fistaszków (prażonych, niesolonych)

3/4 szklanki suszonej żurawiny

3/4 szklanki rodzynek

Polewa czekoladowa

1 mleczna czekolada

1/3 szklanki śmietany kremówki 36 %

Wykonanie:

Ciasto

Mąkę razem z cukrem pudrem przesiewamy na stolnicę, wbijamy jajko i dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło. Wszystkie składniki ugniatamy, ciasto odkładamy na minimum 1 godzinę do lodówki. Następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 7 mm i przekładamy na blachę do pieczenia.  Pieczemy w nagrzanym piekarniku do  180 st. C przez ok. 25-30 minut.

Masa budyniowa

Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zmniejszamy jednak ilość mleka do 1 i ½ szklanki. Budyń odstawiamy do całkowitego przestygnięcia. Do wystudzonej masy budyniowej oddajemy masło i cukier puder, a następnie miksujemy do uzyskania gładkiej jednolitej masy.

Polewa czekoladowa

Czekoladę razem ze śmietaną rozpuszczamy na małej mocy palnika. Uważamy, aby czekolada się nie przypaliła! Dokładnie mieszamy do uzyskanie jednolitej masy.

Upieczone, kruche ciasto smarujemy masą budyniową. Na wierzch rozkładamy fistaszki, żurawinę i rodzynki. Całość polewamy czekoladą.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa