Mini serniczki z musem z pieczonej dyni
Mini serniczki z musem z dyni … pieczone w formie na muffiny na spodach z pełnoziarnistych ciastek z dodatkiem aromatycznego cynamonu. Polecam na jesienny weekend!
Składniki na spód 12 sztuk:
150 g ciastek pełnoziarnistych
1 łyżka masła
½ łyżeczki cynamonu
Składniki na masę serową:
500 g mielonego twarogu
1 jajko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
¾ szklanki cukru
100 ml śmietany kremówki
3 łyżki musu z pieczonej dyni
Dodatkowo:
1 szklanka musu z pieczonej dyni
opcjonalnie cukier puder do smaku
Wykonanie pieczona dynia:
Kawałek dyni (użyłam dyni olbrzymiej) obieramy ze skórki i pozbawiamy nasion. Rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C przez 20 minut. Upieczoną dynie blendujemy na gładki mus. Pozostały mus, który nie wykorzystamy do przygotowania serniczków, możemy zamrozić.
Wykonanie serniczki:
Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Odstawiamy.
Ciastka rozkruszamy i przekładamy do malaksera, dodajemy cynamon i masło, miksujemy do czasu uzyskanie piaskowej masy. Ciasteczkową masę rozkładamy na dnie każdej papilotki lekko przyklepujemy łyżeczką i wstawiamy do lodówki.
Masa serowa:
Twaróg mielimy lub blendujemy na gładką masę. Dodajemy śmietanę, mąkę, cukier i jajko. Miksujemy do czasu dokładnego połączenia się składników z masą serową. Zawsze blendujemy do połączenia składników. Nie polecam długiego miksowania, gdyż za mocno napowietrzona masa serowa powoduje, że sernik bardzo wyrasta, a po wystudzeniu opada i pęka!
Na ciasteczkowe spody przekładamy ¾ masy serowej. Pozostałą masę mieszamy z 3 łyżkami musu z pieczonej dyni i rozkładamy ją na wierzch. Serniczki pieczemy ok. 17 – 20 min. w rozgrzanym piekarniku do 170 st. C. Przed podaniem studzimy i dekorujemy musem z dyni, w razie potrzeby mus z dyni dosładzamy cukrem pudrem.
Smacznego!
Pięknie wyglądają te serniczki. I te kolory! 🙂
Zaroilo sie nagle od dyniowych slodkowsci!
Oj mam wielka ochote na te serniczki, wielka…
🙂