Muffiny czekoladowe z pomarańczą
Składniki:
250 g mąki pszennej
150 g cukru
100 g gorzkiej czekolady (70%)
3 łyżki kakao
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
250 ml mleka
100 ml oleju
1 jajko
Wykonanie:
Do naczynia przesiewamy mąkę dodajemy cukier, proszek, sodę, kakao i mieszamy. W drugim naczyniu roztrzepujemy jajko z mlekiem i olejem. Łączymy suche składniki z mokrymi mieszając niedbale, na koniec dodajemy pokruszoną czekoladę i skórkę pomarańczową. Muffiny pieczemy ok. 20 min. w temperaturze 180 st. C.
Smacznego!
Pyszności, uwielbiam wszystko co czekoladowe, muffiny robiłam wczoraj, z kremem czekoladowo-orzechowym (wg,kuchni lidla,) wyszły równie pyszne:)