Muffiny dyniowo – pomarańczowe

Słodka przekąska – wilgotne muffiny z dodatkiem musu dyniowo –pomarańczowego.

IMGP3386 (2)

 IMGP3382 (2) IMGP3391 (2)

Składniki:

300 g mąki pszennej

300 ml musu z dyni i pomarańczy

30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

3/4 szkl. cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/3 łyżeczki sody oczyszczonej

1/2 szkl. oleju roślinnego

1/3 szkl. mleka

1 jajko

Wykonanie:

Przepis na mus z dyni i pomarańczy

Dynię obieramy i kroimy w kostkę, gotujemy w garnku do miękkości z sokiem z jednej pomarańczy, pod koniec dodajemy 2 łyżki miodu, doprawimy estragonem i cynamonem. Całość blendujemy na gładką masę.

Muffiny

Do naczynia przesiewamy mąkę dodajemy cukier, proszek, sodę – mieszamy. W drugim naczyniu roztrzepujemy jajko z musem, mlekiem i olejem. Łączymy suche składniki z mokrymi mieszając niedbale, na koniec dodajemy skórkę pomarańczową. Muffiny pieczemy w temperaturze 180 st. C., przez ok. 20 min., do suchego patyczka.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa