Muffiny dyniowo – pomarańczowe
Słodka przekąska – wilgotne muffiny z dodatkiem musu dyniowo –pomarańczowego.
Składniki:
300 g mąki pszennej
300 ml musu z dyni i pomarańczy
30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
3/4 szkl. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szkl. oleju roślinnego
1/3 szkl. mleka
1 jajko
Wykonanie:
Przepis na mus z dyni i pomarańczy
Dynię obieramy i kroimy w kostkę, gotujemy w garnku do miękkości z sokiem z jednej pomarańczy, pod koniec dodajemy 2 łyżki miodu, doprawimy estragonem i cynamonem. Całość blendujemy na gładką masę.
Muffiny
Do naczynia przesiewamy mąkę dodajemy cukier, proszek, sodę – mieszamy. W drugim naczyniu roztrzepujemy jajko z musem, mlekiem i olejem. Łączymy suche składniki z mokrymi mieszając niedbale, na koniec dodajemy skórkę pomarańczową. Muffiny pieczemy w temperaturze 180 st. C., przez ok. 20 min., do suchego patyczka.
Smacznego!
Dodaj komentarz