Muffiny z żurawiną
Pyszne i prosty w przygotowaniu babeczki z żurawiną … w świątecznym wydaniu 🙂
Składniki na 12 sztuk:
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenie
1 łyżeczka cukru waniliowego
180 g jogurtu naturalnego
2 duże jajka
100 g roztopionego masła
2/3 szklanki cukru
2 garście świeżej żurawiny
Wykonanie:
Piekarnik nastawiamy na 180 st. C (u mnie z termoobiegiem).
Formę na muffiny wykładamy papilotkami. W jednej misce mieszamy suche składnik (mąkę, proszek do pieczenia i cukry). W drugiej misce łączymy płynne składniki tj. jajka, jogurt i roztopione, przestudzone masło dokładnie mieszamy za pomocą rózgi kuchennej. Następnie łączymy such składniki z mokrymi mieszają tylko do czasu aż składniki się połączą. Ciasto nakładamy do papilotek do ok 3/4 wysokości foremki. Do każdej foremki wciskamy w ciasto po 3-4 żurawiny. Pieczemy ok. 20 minut w nagrzanym piekarniku.
Upieczone babeczki studzimy na kratce i podajemy posypane cukrem pudrem.
Smacznego!
Dodaj komentarz