Muffiny z żurawiną

Pyszne i prosty w przygotowaniu  babeczki z żurawiną … w świątecznym wydaniu 🙂

Składniki na 12 sztuk:

300 g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenie

1 łyżeczka cukru waniliowego

180 g jogurtu naturalnego

2 duże jajka

100 g roztopionego masła

2/3 szklanki cukru

2 garście świeżej żurawiny

Wykonanie:

Piekarnik nastawiamy na 180 st. C (u mnie z termoobiegiem).

Formę na muffiny wykładamy papilotkami. W jednej misce mieszamy suche składnik (mąkę, proszek do pieczenia i cukry). W drugiej misce łączymy płynne składniki tj. jajka, jogurt i roztopione, przestudzone masło dokładnie mieszamy za pomocą rózgi kuchennej. Następnie łączymy such składniki z mokrymi mieszają tylko do czasu aż składniki się połączą. Ciasto nakładamy do papilotek do ok 3/4 wysokości foremki. Do każdej foremki wciskamy w ciasto po 3-4 żurawiny. Pieczemy ok. 20 minut w nagrzanym piekarniku.

Upieczone babeczki studzimy na kratce i podajemy  posypane cukrem pudrem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa