Ogórki małosolne
Smak i zapach lata … ogórki małosolne. U nas od lipca do sierpnia schodzą jak woda 😉 nie nadążam z ich przygotowaniem. Aż dziw, że wcześniej nie zamieściłam na nie przepisu, … bo zdjęcia są z zeszłego roku!) …
Takie ogóreczki świetnie nadają się … do kanapek, sałatek i dań mięsnych … no i oczywiście super smakują same …wyjadane wprost ze słoja 🙂
Składniki:
1,5 kg ogórków gruntowych, średniej wielkości
5 ząbków czosnku
3-4 baldachy kopru
2 korzenie ok. 10 cm chrzanu
1 łyżka soli kamiennej do przetworów na 1 litr wody (czasem daję zwykłą i też ok)
Wykonanie:
Ogórki dokładnie myjmy. Czosnek i korzenie chrzanu obieramy. Do dużego słoika wkładamy na spód 2 baldachy kopru, układamy ogórki, dodajemy ząbki czosnki, kawałki chrzanu oraz koper. Składniki rozkładamy równomiernie po całym słoiku, ogórki upychamy dość ciasno.
Do gorącej wody wsypujemy sól, mieszamy i zalewamy ogórki.
Ja stosuję zasadę 1 łyżka soli na 1 litr wody.
Ogórki odstawiamy na blat kuchenny na 2-3 dni.
Smacznego!
Kocham ogórki małosolne, a tak dawno ich nie jadłam. Najwyższa pora to zmienić!
🙂