Papryka faszerowana
4 papryki
2 woreczki ryżu
30 dag pieczarek
1 duża cebula
0,5 kg mięsa mielonego
3 duże pomidory
1 papryczka chili
sól, pieprz,
zioła wedle uznania
Wykonanie:
Cebule siekamy, podsmażamy na patelni razem z pokrojonymi pieczarkami, gdy warzywa zmiękną dodajemy mięso, posiekaną papryczkę chili, sól, pieprz i ulubione zioła. Całość podsmażamy kilka minut, następnie dodajemy pokrojone i obrane ze skórki pomidory – dusimy pod przykryciem do miękkości. Gdy warzywa i mięso zmiękną dodajemy ugotowany ryż trzymając jeszcze przez chwilę na ogniu. Farsz przekładamy do uprzednio przygotowanych wydrążonych papryk. Nafaszerowane warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy ½ szkl. wody i wstawiamy do piekarnika na ok.30 min. (temperatura 180 st. C.).
Smacznego!
Dodaj komentarz