Pasta z bobu i tuńczyka
Proste i pyszne smarowidło … pasta z bobu i tuńczyka … koniecznie ze świeżym koperkiem. Polecam!
Składniki:
2 szklanki ugotowanego bobu
1 puszka tuńczyka w oleju
kilka kropel cytryny
świeżo zmielony pieprz, sól morska do smaku
1 łyżeczka posiekanego koperku
1 łyżka majonezu
Wykonanie:
Bób zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut. Odcedzamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Następnie bób obieramy ze skórki i przekładamy na talerz. Tuńczyka odcedzamy z zalewy, przekładamy do bobu. Dodajemy sól, pieprz i koperek oraz majone. Składniki zagniatamy widelcem i mieszamy. Pastę podajemy z razowym pieczywem, przyozdabiamy gałązką koperku.
Smacznego!
Dodaj komentarz